www.Antmania.pl

Forum hodowców mrówek - www.antmania.pl
Teraz jest Wt lut 20, 2018 8:05 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt sty 23, 2018 3:55 am 
Offline

Dołączył(a): Pn sie 07, 2017 7:00 pm
Posty: 2
Jako że moje Campo niedawno wyszły z lodówki i spożyły pierwszy posiłek a królowej zaczyna pęcznieć odwłok co jest u niej równoznaczne ze złożeniem jajeczek to stwierdziłem, że chcę podnieść standard życia moich mrówek. Kolonia nie jest duża, 10-15 robo i 20-30 jajeczek ale moim utrapieniem jest formikarium kompakt z antcenter. Problemy następujące:

1. Mrówki dostają zawału za każdym razem gdy chcę otworzyć formikarium.
2. WILGOĆ. Przy każdym otworzeniu formi (nawet gdy zostawię je minimalnie uchylone dla wentylacji) czuć straszną wilgoć i nie mam jak jej regulować.
3. Błąd początkującego - mam wrażenie że królowa się męczy. Podczas hibernacji mrówki specjalnie dla niej wydrążyły głębszy otwór w jeden z komór w której to Jej Wysokość przespała "zimę".

Ale nie o tym. Planuję przeprowadzkę do innego formi dopóki kolonia jest mała, mam w kompakcie otwór o średnicy 10mm i moje pytanie jest takie - czy królowa się zmieści? Teoretycznie ma ona ~16 mm długości ale nigdzie nie ma nic o jej średnicy :D. Jeżeli nie, to czy lampka nad gniazdem (w rozsądnej odległości) plus probówka o większej średnicy byłyby lepszym rozwiązaniem? Przeszukałem ten dział i nie znalazłem na to odpowiedzi, YouTube też nie posiada filmów na ten temat. Dziwne, bo mrówki z takim fajnym systemem kastowym wydawałyby się być prawie tak popularne jak messory :( .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt sty 23, 2018 8:32 am 
Offline

Dołączył(a): Pn lis 13, 2017 12:01 pm
Posty: 81
Open96 napisał(a):
mam w kompakcie otwór o średnicy 10mm i moje pytanie jest takie - czy królowa się zmieści? Teoretycznie ma ona ~16 mm długości ale nigdzie nie ma nic o jej średnicy

Zmieści się, ona tam tańczyć nie będzie.

Open96 napisał(a):
Jeżeli nie, to czy lampka nad gniazdem (w rozsądnej odległości) plus probówka o większej średnicy byłyby lepszym rozwiązaniem? Przeszukałem ten
dział i nie znalazłem na to odpowiedzi,

Pomysł z probówką wydaje mi się być lepszym. Przy takiej ilości robotnic, zwiedzenie wężyka którym będzie podłączone gniazdo może trwać długo. Tylko daruj sobie tę lampkę, wystarczy przestać nawadniać gniazdo.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL