www.Antmania.pl

Forum hodowców mrówek - www.antmania.pl
Teraz jest So lip 21, 2018 5:07 am

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: Cz lut 22, 2018 7:31 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lut 02, 2018 3:11 pm
Posty: 220
Lokalizacja: okolice Sosnowca
Gnazdo będzie mało wymiary
szerokość : 50 cm
długość :88 cm
wysokość : 20 cm (uznałem że będzie za niskie i będzie brzydko wyglądało)
bedzie 5 komór startowych reszta będzie przysypana piaskiem lub wypełniona korkiem.
karzda komora do 1,5 cm głębokości i wysokość komór 1,5 cm komory beda zaokraglone np. tak jak tutaj
bedzie ok 20 komur z przodu i ok. 15 z jednego boku, będą przyblokowane.

_________________
Posiadam:
L. niger x3
M. barbarus
C. barbicius
T. crassispinus
F. fusca
Lasius sp. x5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lut 22, 2018 8:25 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Cz sie 10, 2017 5:00 pm
Posty: 295
Wiesz co, w takim formikarium trudno faktycznie coś ocenić. Musisz sam popatrzeć, jak będziesz miał w probówce tyle robotnic że zajmą ci trochę ponad połowę komór to wtedy będzie odpowiedni moment. Obstawiam że to będzie dosyć dużo robotnic. Proponuję ci dać jednak trochę mniej komór na początek

_________________
Formica sanguinea
Formica fusca
Leptothorax sp.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lut 22, 2018 11:52 am 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Wt wrz 29, 2015 7:12 pm
Posty: 142
Lokalizacja: Mońki
W tym formikarium możesz trzymać 5873 mrówki głodne albo 5341 najedzonych.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lut 22, 2018 12:39 pm 
Offline

Dołączył(a): Pn lis 13, 2017 12:01 pm
Posty: 94
miroslaw napisał(a):
każda komora do 1,5 cm głębokości i wysokość komór 1,5 cm


Zabrakło 3 i najważniejszego wymiaru - szerokości. Bez tego nie da się oszacować powierzchni gniazda, więc nie można nawet z grubsza ocenić ile wejdzie mrówek.

Moja propozycja: podhoduj aż mrówki będą miały już mało miejsca w probówce, a potem ocenisz jak duże zbudować im gniazdo. I pamiętaj najpierw wiedza(choć podstawowa) potem bierz się do roboty - tyczy się to wszystkich aspektów życia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lut 22, 2018 3:05 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lut 02, 2018 3:11 pm
Posty: 220
Lokalizacja: okolice Sosnowca
Wiem dlatego o wszystko się zapytałem przed stworzeniem mojego gigantycznego pomysłu figi , i mam wiedzę podstawową mam już 2 kolonie , a szerokość komur to ok. 4 cm. zommaniek wybieram drugom opcje :)

_________________
Posiadam:
L. niger x3
M. barbarus
C. barbicius
T. crassispinus
F. fusca
Lasius sp. x5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lut 22, 2018 5:00 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N lip 31, 2011 1:00 pm
Posty: 353
Jak chcesz połączyć te dwie kolonie ?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lut 22, 2018 5:31 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lut 02, 2018 3:11 pm
Posty: 220
Lokalizacja: okolice Sosnowca
Połączę samotną królową z już dużą koloniom w lodówce i wcześniej dam samotnej królowej zwłoki żeby wsiąknęła zapach.

_________________
Posiadam:
L. niger x3
M. barbarus
C. barbicius
T. crassispinus
F. fusca
Lasius sp. x5


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt kwi 10, 2018 7:44 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt lut 02, 2018 3:11 pm
Posty: 220
Lokalizacja: okolice Sosnowca
Jednak zmieniłem zdanie i kupiłem F. fusca, jak będzie czas to na blogu coś napisze o aqarum.
Edit: Także zmieniłem zdanie co do komór (inspiracja)

_________________
Posiadam:
L. niger x3
M. barbarus
C. barbicius
T. crassispinus
F. fusca
Lasius sp. x5


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL