www.Antmania.pl

Forum hodowców mrówek - www.antmania.pl
Teraz jest Pt lip 20, 2018 3:40 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 12:56 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 08, 2018 9:35 am
Posty: 4
Mam problem z mrówkami L. Nigger. Kolonię mam od pół roku i trzymam ją w korkowym formikarium. Nawilżam je co 4-5 dni. Niestety cały czas siedzą w gnieździe. Tylko raz na jakiś czas widzę jedną robotnicę wychodzącą z gniazda. Poza tym mrówek nie przybywa ale jajka ciągle są przy królowej. Robotnic mam około 10. Proszę o pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 1:27 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt sie 03, 2012 3:02 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Gdzieś w Międzyborowie
Jakie to jest formikarium(wymiary gniazda)?

_________________
Pogonomyrmex occidentalis
Cerapachys sulcinodis
Camponotus nicobarensis, lateralis
Plagiolepis pygmaea
Pheidole pallidula
+polskie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 1:45 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 08, 2018 9:35 am
Posty: 4
WALEC napisał(a):
Jakie to jest formikarium(wymiary gniazda)?

20x10x10


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 5:51 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): Pt sie 03, 2012 3:02 pm
Posty: 762
Lokalizacja: Gdzieś w Międzyborowie
Rozumiem, że wymiary gniazda to 20x10? Jest to za dużo na tak małą kolonię. Przenieś je do probówki I trzymaj je w niej (na arenie) dopóki się będą w niej mieściły.

_________________
Pogonomyrmex occidentalis
Cerapachys sulcinodis
Camponotus nicobarensis, lateralis
Plagiolepis pygmaea
Pheidole pallidula
+polskie


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt lip 10, 2018 8:46 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lip 04, 2018 11:27 pm
Posty: 4
Lokalizacja: Częstochowa
Leon zrób dokładnie tak jak pisze WALEC.
Mrówki jak już nie będą się mieścić w probówce same przejdą do gniazda:)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr lip 11, 2018 12:05 pm 
Offline

Dołączył(a): N lip 08, 2018 9:35 am
Posty: 4
WALEC napisał(a):
Rozumiem, że wymiary gniazda to 20x10? Jest to za dużo na tak małą kolonię. Przenieś je do probówki I trzymaj je w niej (na arenie) dopóki się będą w niej mieściły.

A jak je zwabić do próbówki?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Śr lip 11, 2018 12:22 pm 
Offline

Dołączył(a): Śr lip 04, 2018 11:27 pm
Posty: 4
Lokalizacja: Częstochowa
Zostaw probówke z wodą i korkiem z waty na arenie, nie nawadniaj gniazda. Mrówki szukając lepszych warunków przejdą do probówki.( tak bym to zrobił )

Pozdrawiam Krile.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Cz lip 12, 2018 10:47 am 
Offline

Dołączył(a): N lip 08, 2018 9:35 am
Posty: 4
Krile napisał(a):
Zostaw probówke z wodą i korkiem z waty na arenie, nie nawadniaj gniazda. Mrówki szukając lepszych warunków przejdą do probówki.( tak bym to zrobił )

Pozdrawiam Krile.

Ok :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL