www.Antmania.pl

Forum hodowców mrówek - www.antmania.pl
Teraz jest Cz lis 23, 2017 10:53 pm

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: N lis 12, 2017 9:11 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 31, 2017 5:07 pm
Posty: 32
Witam moja królowa L. niger ma chudy odwłok ma 2 robotnice. Chudy w sensie takim że te "część" odwłoka nachodzą się na siebie nie wiem jak to się nazywa ale nie ma takiego grubego jak tydzień temu wcześniej nic nie nachodziło tylko tak od ok 3 dni zaczęło to nachodzić na siebie. Mam nadzieje że zrozumieliście :D . czym to może być spowodowane widziałem że dzisiaj robo karmiły królową czy to normalne że ma taki chudy odwłok ??


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N lis 12, 2017 9:20 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 07, 2016 11:39 pm
Posty: 594
To tergity i sternity. Złożyła jajeczka może? Bo mogła w ten sposób zmniejszyć objętość odwłoka. Raczej tak być nie powinno, może sugerować wychudzenie. U mnie tak nie bywało nigdy, albo tego nie zaobserwowałem.

_________________
Kanał Yt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N lis 12, 2017 9:28 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 31, 2017 5:07 pm
Posty: 32
ponury napisał(a):
Złożyła jajeczka może? Bo mogła w ten sposób zmniejszyć objętość odwłoka. Raczej tak być nie powinno, może sugerować wychudzenie.


Nie składała od kąt do mnie przyszła paczka z królową. Były już w probówce jajeczka, larwy od tamtego czasu nic się nie ruszyło a raczej bym to zauważył. Hyyym wychudzenie tylko że daje im na zmianę pokarm podstawowy kupiony na ant center, miód, larwy białego robaka. Nie raz widziałem jak skubały i widziałem jak karmiły królową. A może za mało ją karmią ? Albo nie chcą jej karmić?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N lis 12, 2017 9:32 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 07, 2016 11:39 pm
Posty: 594
Powiem tak, jeśli jest tak jak piszesz, to powinno być dobrze. Nie ma jakiś roztoczy w probówce? Bo skoro fizjologicznie wszystko się odbywa, to sugerował bym jakąś chorobę. Ale o chorobach mrówek nie wiemy nic... Sprawdź dokładnie czy nie ma tych roztoczy. Jeśli jest dużo pleśni, to znak że właśnie mogą pojawić się i roztocza. Sprawdź czy po królowej nic nie chodzi.

_________________
Kanał Yt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N lis 12, 2017 9:37 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 31, 2017 5:07 pm
Posty: 32
ponury napisał(a):
Nie ma jakiś roztoczy w probówce?


Przed wczoraj musiałem zmienić im probówkę także probówka jest czysta wyparzona świeża. A ma może coś do tego wata jaką zatkałem wodę ? Bo znalazłem w szafce jakąś watę nie wiem ile ona ma.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N lis 12, 2017 9:46 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 07, 2016 11:39 pm
Posty: 594
No przez jeden dzień ci tak nie wychudła. O tą watę nie ma co się martwić.

_________________
Kanał Yt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: N lis 12, 2017 9:50 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 31, 2017 5:07 pm
Posty: 32
ponury napisał(a):
No przez jeden dzień ci tak nie wychudła. O tą watę nie ma co się martwić.


Ok dzięki za pomoc ;). Mam nadzieje że 2 królowa mi nie zdechnie :/. Ale czas pokaże.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt lis 14, 2017 7:29 pm 
Offline

Dołączył(a): Cz sie 31, 2017 5:07 pm
Posty: 32
ponury napisał(a):
Raczej tak być nie powinno, może sugerować wychudzenie.


Właśnie rozwiązałem problem mrówki bały się przejść przez tą zagrodę. Jak 1 wyjąłem to robotnice i królowa poszła jeść prawie całą kroplę wypiły ;) Teraz królowa jest taka gruba jak przedtem. Człowiek uczy się na błędach :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL