www.Antmania.pl

Forum hodowców mrówek - www.antmania.pl
Teraz jest Cz paź 19, 2017 6:32 am

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: Wt paź 03, 2017 1:03 pm 
Offline

Dołączył(a): Wt wrz 19, 2017 7:14 am
Posty: 3
Hej,
Od kilku dni karmie moja mala kolonie lasius niger macznikiem. Lamie go i podaje do formikarium. Mam trzy pytania:
-ile takiego macznika jest w stanie przyswoic kolonia 7 robo i krolowa (larw okolo 10, poczwarek okolo 10)? na razie podaje okolo 1 dziennie. Dodatkowo podaje jedynie miod bez zoltka czy krwi.
-czy to normalne, ze macznik ciemnieje w formikarium po okolo 3-4 godzinach?
-czy zamrozony macznik traci wartosci odzywcze?
dzieki za odpowiedzi.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt paź 03, 2017 5:02 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N sie 07, 2016 11:39 pm
Posty: 562
1. Mało, ja taki kawałeczek mącznika daje raz na tydzień.
2. Nie wiem w jaki sposób.
3. Nic istotnego.

_________________
Kanał Yt


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt paź 03, 2017 5:22 pm 
Offline

Dołączył(a): Pn sty 02, 2017 2:45 pm
Posty: 36
ursua napisał(a):
-czy to normalne, ze macznik ciemnieje w formikarium po okolo 3-4 godzinach?


Tak :)

_________________
Dziennik
Pytania do dziennika
_________________
Lasius niger
Lasius flavus
Tetramorium caespitum
Solenopsis fugax


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn paź 09, 2017 7:53 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N maja 29, 2016 10:34 pm
Posty: 83
Lokalizacja: Białystok
Chciałbym zwrócić uwagę na jedną rzecz - w moim przypadku, po rozmrożeniu, larwy mącznika/drewnojada stawały się mocno klejące, tak iż każde dotknięcie czułkiem/biczykiem zmuszało mrówkę do panicznego biegu i przyklejania się do napotkanych przeszkód. W innym wypadku nawet do tego nie podchodziły. Po kilku godzinach natomiast, robi się na przeciętej powierzchni twarda skorupka. Szybkość z jaką pocięty owad robi się czarny, czasem rodził we mnie konsternację. Efektem tego wyrzuciłem z zamrażalnika, całe pudełko, zarówno mączników jak i drewnojadów. Zgodzę się z tym, że podane zaraz po dekapitacji są ok, jednakże rozmrożone już nie.
Z perspektywy czasu zastanawiam się czemu w ogóle te mączniki zdobyły taką sławę? :-)

_________________
Lasius flavus
Lasius brunneus
Messor barbarus
Formica sanguinea
Formica cunicularia
Camponotus herculeanus


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Wt paź 10, 2017 8:40 am 
Offline

Dołączył(a): Wt wrz 19, 2017 7:14 am
Posty: 3
@epelius: co w takim razie w zamian? maczniki sa w miare wygodne, muszki owocowki pewnie bylyby lepsze, ale musialbym sam hodowac, a dla kolonii 10 mrowek to troche przerost formy nad trescia.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: Pn paź 16, 2017 9:40 pm 
Offline
Avatar użytkownika

Dołączył(a): N maja 29, 2016 10:34 pm
Posty: 83
Lokalizacja: Białystok
@ursua osobiście serwuję świerszcze bananowe, szarańczę i czasem ochotkę. Kupujesz, mrozisz. Po wyjęciu z zamrażalki kroisz na ręczniku papierowym porcję, czekasz aż się rozmrozi (i przy okazji wsiąknie nadmiar płynów), podajesz.

Pozdrawiam, Ep.

_________________
Lasius flavus
Lasius brunneus
Messor barbarus
Formica sanguinea
Formica cunicularia
Camponotus herculeanus


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL